115
Illustrasjon: wedi GmbH
SWITCH SECTION

Et bad trenger ikke bygges med tungt betonggulv

Med de riktige produktene kan du bygge bad med gulv som veier 90 % mindre enn en tradisjonell betongstøp.

For wedi

Lasse Bo Varberg Ervolder

wedi

22. juni 2022
For wedi

Lasse Bo Varberg Ervolder

wedi

22. juni 2022
Illustrasjon: wedi GmbH
Illustrasjon: wedi GmbH
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220622063625565.jpeg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220622063625565.jpeg?maxwidth=900
Illustrasjon: wedi GmbH
Illustrasjon: wedi GmbH
0

Ifølge Store Norske Leksikon er snaut 1,5 millioner av de bebodde boligene i Norge bygget før 1980. Selv om vi ikke vet hvordan alle disse boligene er bygget, kan vi med trygghet fastslå at det vil bli utfordrende å bygge moderne bad med tunge betonggulv i andre etasje i mange av dem.

Tar vi utgangspunkt i et bad på omtrent 6 kvadratmeter, som er gjennomsnittsstørrelsen på norske bad, snakker vi om en betongsåle som veier omtrent 700 kg. Det kan ganske enkelt bli for mye for eldre bærekonstruksjoner, og betyr ofte at det må iverksettes kompenserende tiltak for at konstruksjonen skal tåle den ekstra vekten. Slike arbeider er krevende da det som regel innebærer inngrep i andre deler av boligen, og det er det ikke alle som ønsker å sette i gang.

wedi-plater letter jobben

I de fleste tilfeller er det imidlertid fullt mulig å bygge et moderne bad med varmekabler og fliser uten å gjøre den ekstra jobben med å forsterke bærekonstruksjonen. Det handler bare om å velge de riktige produktene til jobben.

I slike tilfeller er det som regel mer fornuftig å se på alternative løsninger enn å sette i gang krevende arbeid for å forsterke bjelkelaget. Et eksempel er løsninger fra wedi, som gir et fullverdig badegulv uten at vekten skaper problemer. På et bad med en størrelse på 6 kvadratmeter vil en gulvløsning med wedi-produkter kun veie ca. 50 kg. Den lave vekten betyr selvsagt også at jobben med å bære materialer blir vesentlig lettere enn tilfellet er når det skal støpes med betong. Det er i seg selv en god grunn til å droppe betong, selv i tilfeller der det er fullt forsvarlig med tanke på bæreevne i bjelkelaget.

Dersom det skal brukes vannbåren gulvvarme, er wedi sine Preline-plater en utmerket løsning. Platene har ferdige spor for 16 mm alupex vannrør og alle plater er ferdig frest med vendespor slik at du ikke trenger å bruke tid på det. Platene festes til underlaget med flislim, og alle skjøter limes til hverandre ved bruk av wedi 610 lim og tetningsmiddel. 610 sørger også for å forsegle skjøtene. Når vannrørene er lagt, påføres platene flislim og det legges ned en armeringduk i det våte lime. Deretter monteres vanlig våtromsmembran og så snart dette har tørket kan det legges fliser på vanlig måte.

Skal det brukes elektriske varmekabler er ikke Preline-platene egnet, men da er det fullt mulig å bruke wedi sine standard bygningsplater. På samme måte som for Preline limes de til underlaget med flislim, og deretter kan varmekablene limes direkte på platene. Det eneste som gjenstår er å dekke kablene med et tynt lag avrettingsmasse. 5 mm er anbefalt som overdekning av varmekablene. Til sist monteres vanlig våtromsmembran før gulvet er klart for flislegging.

Rask regulering av gulvvarme

Vekten og den enkle monteringen er ikke de eneste fordelene med å bruke løsninger fra wedi. Der betong tar lang tid å varme opp og kjøle ned, er XPS-materialet i wedi-platene svært responsivt når det kommer til temperaturendringer. Materialet isolerer godt, varmen spres lett av flisene og gulvet får en jevn varmefordeling. Du kan selv teste de gode egenskapene ved å holde hånden på en XPS-plate. Da vil du nesten umiddelbart kjenne varmen som dannes i platen.

Når det gjelder varmeregulering er det også en fordel at gulvvarmen er montert høyt i gulvkonstruksjonen og har kort vei til flisgulvet. Det er særlig en fordel når varmen justeres opp.

Snekkeren kan gjøre mer av jobben

En annen fordel med å bruke gulvsystemene fra wedi, er at snekkeren kan gjøre mer av jobben på et bad. Med betong tar mureren over når undergulvet er klart, men med gulvsystemer fra wedi kan snekkeren gjøre all gulvjobben frem til flisene skal legges.

Det betyr færre avbrudd og mer effektive baderomsprosjekter. Dette har også verdi for sluttkunden ettersom det blir mindre koordinering mellom ulike faggrupper, og dermed lavere risiko for forsinkelser i prosjektet.

Klikk her for å lære mer om hvordan gulvsystemene fra wedi kan utgjøre en forskjell.

4038
TrueFalsec-465
Les også